Yin-jooga kehon ja mielen huoltajana

20.04.2022

Jooga. Herättääkö sana mielikuvia? Lähes jokaisella on varmasti jokin mielikuva siitä mitä jooga on. Joogassa on useita eri suuntauksia ja ne voidaan jakaa Yin ja Yang tyyppisiin suuntauksiin. 

Yin on paikallaan olevaa, passiivistakin. Yang puolestaan aktiivista ja liikkuvaa.

Yang on aurinko, Yin on kuu. Yang on lihakset, Yin on tukikudokset. Yang on liikettä, Yin on pysähtyneisyyttä.


Käsitellään siis Yin-joogaa. Melko tuoretta tulokasta, joka on saavuttanut suuren suosion joogamaailmassa, kiireisen elämänrytmin vastapainona.

Kehon ja mielen huoltajaa, liikkuvuuden lisääjää. Ja kerrottakoon heti alkuun; Yin-joogatunnille tullessa ei tarvitse olla minkäänlaista ennakko notkeustasoa olemassa. Se soveltuu oikein hyvin myös jäykille ja kankeille tyypeille. Yin-joogassa ei tehdä lihasvoimaa, tasapainoa tai notkeutta vaativia asentoja, joten sen aloittaminen on mahdollista hyvin eri kuntotasoisille ja ikäisille.

Yin-joogassa pääset keskittymään kehosi kuunteluun ja hengityksen tarkkailuun. Hengityksen seuraaminen onkin tehokas tapa mielen hiljentämiseen ja ylimääräisen ajatus "höpinänä" vaimentamiseen. Harjoituksissa on usein vahvasti läsnä meditatiivinenkin puoli sekä mielen rauhoittuminen. Kehon rentoutuessa mielen on helpompi päästää irti ylimääräisestä; niin kiireen tunnusta, stressistä kuin negatiivisista tunteistakin ja keskittyä vain tähän hetkeen.

Yin-jooga parantaa niin nesteiden kuin energian virtausta kehossa, sekä stimuloi kiinalaisesta lääketieteestäkin tuttuja kehon energiakanavia eli meridiaaneja.

Se pitää sisällään passiivisissa asennoissa pysytteleviä asanoita, joiden tarkoituksena on päästä syvälle kehon sidekudoksiin, jänteisiin, rustoihin ja nivelsiteisiin. Yin-joogassa kehon parasympaattinen hermosto pääsee aktivoitumaan. Asennot muistuttavat venyttelyä, mutta eivät sitä kuitenkaan varsinaisessa merkityksessään ole. Yin-asanoissa ei mennä ikinä ääriasentoihin.

Asennoissa pysytään yleensä parista minuutista muutamaan, joskus pidempäänkin ja kehoa pyritään enemmänkin venytyksen sijasta rentouttamaan asennoissa. Annetaan painovoiman ja hengityksen tehdä työtä asanan syventämiseksi. Monet asanoista tehdään lattialla istuen tai maaten. Yin asanoissa tarkoitus onkin jäädä "mukavuusalueelle", ei mennä liian syvälle. Jo muutaman minuutin aikana asnanan voi huomata syventyvän. Yleensä havaitset kuinka asento muokkautuu ja syvenee ajan kuluessa ja joskus jopa hengitysten tahdissa. 

Yin-joogassa kehoa usein tuetaan erilaisilla apuvälineillä, kuten tyynyillä, joogatiileillä, vilteillä ja vöillä. Tehden asento mahdollisimman mukavaksi ja turvallisen tuntuiseksi. Asennon on tarkoitus olla lempeä, johon pääsee suorastaan sulautumaan.

Siitä huolimatta, että asanat näyttävät ja tuntuvat yleensä lähtökohtaisesti rennon mukavilta, ne saattavat yllättää herättämällä muutaman minuutin aikana erilaisia tuntemuksia. Yin-asanoissa jokaisella ihmisellä on oman anatomiansa ja liikkuvuutensa sallima muoto, joka määrittelee asanan ulkomuodon ja syvyyden. Omaa asentoa ei kannata verrata toisten asentoon, sillä sama asana saattaa näyttää jokaisella hieman erilaiselta. Omakin asento voi vaihdella eri päivinä ja eri harjoituskerroilla.

Yin-harjoituksessa oleellisena pidetään myös selkärangan eri liikesuuntia; eteen- ja taaksetaivutuksia, sivutaivutuksia sekä rangan kiertoja. Yin-tunnin teema voi rakentua monin eri tavoin. Yksi näistä on Viiden elementin teoria, kiinalaisen lääketieteen mukaisesti. Siinä harjoitus muuntuu vuodenajan mukaan. Toisena lähtökohtana voidaan pitää meridiaaneihin pohjautuvaa asanoiden rakentamista ja kolmantena myös puhtaasti tietyn fyysisen ongelmakohdan helpottamista. Yin-tunti voi siis pitää sisällään monia erilaisia teemoja.


Yin-jooga antaa loistavan mahdollisuuden oman kehon tuntemuksen parantamiseen ja kehon erilaisten tuntemusten kunnioittamiseen ja rajojen tunnistamiseen. Jos jokin liike tai asento ei  tunnu hyvälle, silloin on tärkeää kuunnella kehon viestejä ja keventää asentoa. Kehon joustavuus myös kehittyy hiljalleen, harjoituskertojen myötä, joten asanat muokkautuvat pikkuhiljaa.

Yin-jooga parantaa sidekudosten kosteuspitoisuutta, jonka myötä nivelten ja fascioiden liikkuvuus paranee. Myös lymfanesteiden virtaus vilkastuu, jonka myötä kuona-aineiden poistuminen kudoksista tehostuu ja turvotus vähenee. Moni yli 30-vuotias on varmasti huomannut, että kehon liikkuvuus ei itsekseen enää parane, päinvastoin iän myötä alkaa heikentyä hiljalleen, ellei sitä jatkuvasti huolleta. Yin-jooga on vastaus tähän. Se soveltuu kaiken ikäisille loistavasti, kehon ja mielen huoltamiseen.


  • Rauhoittaa mieltä ja kehoa (voi auttaa mm. unenlaatuun ja uupumukseen)
  • Aktivoi parasympaattista hermostoa
  • Parantaa liikkuvuutta
  • Hoitaa luita ja sidekudokisa
  • Lisää kehomieli yhteyttä
  • Toimii myös henkilökohtaista resilienssiä lisäävänä tekijänä

Yin-joogan vaikutukset ovat kehossamme pysyviä

Toki säännöllinen, ei vain satunnainen joogaaminen, tuovat pysyviä muutoksia liikkuvuuteemme. Kuuntele aina omaa kehoasi ja tee liikkeet sen tuntemuksia kunnioittaen. Asennot ei saisi aiheuttaa kipua, puutumista tai pistelyä kehossa. Puutuminen ja pistely voivat olla merkkejä siitä, että hermoradat saattavat olla jumissa. Tällöin on suositeltavaa keventää tai purkaa asana, siihen pisteeseen, jolloin puutumisen ja pistelyn tunne menee ohi. Yin-tunnilla voit myös poistua aina keskenkin asanasta, eikä ole velvollisuutta pysytellä asanassa kauempaa, jos kehosi viestii muuta. Tämän myötä opit myös oman kehosi kuuntelua; missä sen rajat kulkee, mitä se viestii.

Lantio vaikuttaa moneen

Yin-joogassa keskitytään paljon lantion- ja ala-selän alueiden avaamiseen, sillä lannerangan alueelle kertyy usein paljon erilaisia jäykkyyksiä, jotka heijastuvat liikeratoihimme, niin kehon ylä- kuin alaosissa. Lantion, alaselän ja takareisien avaaminen vaikuttavat osaltaan koko kehon liikkuvuuteen. Alaselän kivut ovatkin monille tuttuja tyypillisistä lantion alueen ongelmista kertovia oireita. Sinne kertyy paljon kireyksiä ja erilaisia energiatukkeumia, joita Yin-joogan avulla päästään purkamaan.

Yi-jooga on vastakohta kaikelle suorittamiselle, mikä helposti arkemme täyttää. Se on jokaisen henkilökohtainen matka, jonka muutoksen tulet huomaamaan harjoituskertojen myötä. Löydät samoista, toistuvista asanoista täysin uusia puolia ja ulottuvuuksia. Aivan kuten itsestäsikin.

Tunteiden purkaja

Moni Yin-joogaa harjoittava tunnistaa myös sen tunteita purkavan vaikutuksen. Harjoituksen aikana saattaa huomata erilaisten tunteiden nousevan joskus hieman yllättävästikin mieleemme. Erityisesti lantionseutu on tunnekuormaa keräävä alue. Lantionalueen avaaminen voi siis hyvinkin vapauttaa näitä tuntemuksia kehosta. Energiakanavilla on yhteyksiä sisäelimiin, joissa katsotaan olevan myös jumissa erilaisia tunnetiloja. Kun tunnetiloja saadaan purettua, löytyy levollisempi olotila.

Jos koet, että pysähtyminen ja paikallaan olo on sinulle vaikeaa, tai et vain "jaksa olla paikallasi", hyödyt varmasti Yin-joogan rauhoittavasta vaikutuksesta ja todennäköisesti kaipaat juuri Yinin kaltaista pyshtymistä! Yin-tunnin jälkeen olo on usein rauhoittunut, toisinaan energinen, toisinaan jopa uninen, kokonaisvaltaisen rentoutunut ja hyvinvoiva.

Jos haluat seurata jooga aiheista instagram tai facebook tiliäni ja löytää sieltä muun muassa infoa tulevista tunneista ja kursseista, olet tervetullut seuraamaan!

- Jenni -




Kuvat: canva